Uskollisuuden kilta
Seinäjoen Voimistelijat ry:n Uskollisuuden Kilta
Miksi voimistelijoille kilta?
Vuonna 2015 tuli kuluneeksi 60 vuotta Seinäjoen Voimistelijoiden (ent. Naisavoimistelijoiden) Uskollisuuden Killan perustamisesta.Tri Kaarina Karin mielessä oli itänyt ajatus saada kootuksi yhteen henkilöt, jotka eivät enää sairauden tai vanhuuden takia voineet voimistella. Heillä kuitenkin sykki lämmin sydän nuoruuden harrastukseen. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä ruusunhohtoisemmat ovat nuoruuden muistot. Poisjääneitä heräteltiin ja käytettiin hyväksi vanhaa kilta-ajatusta. Naiset muodostaisivat sisarkillan, jonka sisäinen henki perustuu uskollisuuteen. Sisäistettiin myös sanat: puhtaus, ymmärtämys, rakkaus ja viisaus, joita eriväriset kynttilät symbolisoivat. Laadittiin säännöt, SNLL hyväksyi ne ja hallituksessa todettiin, että killat ovat osa sen toimintaa.
Vuonna 1951 kiltatoiminta sai oman merkin, sen suunnitteli Salme Eriksson. Kiltamerkki kuvaa kynttilänliekkiä kaikkine symboliväreineen---sammumaton uskollisuuden liekki. SNLL on nyt Suomen Voimisteluliitto. Kiltasääntöjä on myöhemmin tarkistettu, mutta ajatus on pysynyt samana. Nimitykset ovat vanhoja, kuten esim. muori, äiti, raha-arkunvartija ja muistiinmerkitsijä. On kasvanut suuri kiltaperhe, nyt kirjataan 118 kiltaa ja lisää perustetaan edelleen.
Seinäjoen Voimistelijoiden Uskollisuuden Killan perustavaan kokoukseen, Impi Jokisen kotiin, kokoontui seitsemäntoista naista ja SNLL:n kummit tri Kaarina Kari ja prokuristi Pyry Arvela 20.11.1955. Kokouksessa vallitsi tunnelmallisuus ja ”outo” salaperäisyys leijaili ilmassa, pöydällä paloi kynttilä, ikuisen liekin symboli. Vaikuttavin menoin ja vanhan kilta-ajatuksen mukaisesti toiminta alkoi killassamme. Sen toimintaa ohjasivat tarmokkaat ja edistykselliset naiset , osa heistä oli perustamassa pääseuraamme v 1927. Ihmisläheisyys ja vastuullisuus vallitsee keskuudessamme, vaikka luonteeltamme ja tavoiltamme olemme erilaisia.
Jäähyväisiksi poisnukkuneelle kiltalaiselle luemme arkun äärellä ”Tiimalasi ” runon. Sen on kirjoittanut helsinkiläinen Martta Keravuori. Varainhankintaa varten kiltalaisemme ideoivat ja valmistavat erilaisia artikkeleita myyntiin. Esim. kiipeilevät tontut tunnetaan jokaisessa Suomen killassa. Työskentely on ihmisläheistä, jokainen voi keventää sydäntään ja nauttia yhdessäolosta.
Noin viidestäkymmestä jäsenestämme, kolmasosa voimistelee aktiivisesti viikottain. Ueita kiltalaisiamme on saanut Liisa Orkon stipendirahastosta kurssiapurahan esim. liiton järestämälle kotiseuturetkelle tai kuntokursseille.
Killan jäseneksi voi liittyä 25 v täyttänyt ja 5 v johonkin Suomen Voimisteluliiton yhdistykseen kuulunut, sekä nykyinen että entinen, jäsen, killan jäsen voi käyttää kiltamerkkiä.
Kiltamuori: Tellervo Kanto
Kiltaäiti: Pirkko Vettenranta
Muistiinmerkitsijä: Helena Töyli
Rahakirstun vartija: Seija Paatola
Muotomenojen ohjaaja: Kaija Huilla
Muut emännistön jäsenet: Terttu Vallivaara, Leena Nikkola, Annikki Paavola, Paula Kamila