Poissaolot

Lähtökohtana kilpaharrastuksessa on, että harjoituksissa ollaan paikalla. 

Valmennusryhmät harjoittelevat tavoitteellisesti ja ryhmän harjoittelu luonnollisesti kärsii, jos joku joukkueen urheilijoista on poissa harjoituksista / leireiltä / kisoista jne.

Lähtökohtaisesti sekä voimistelijat, että vanhemmat sitoutuvat harjoitteluun ja kilpailuihin koko kauden ajaksi. Mahdolliset lopettamiset tehdään aina vasta kauden päätyttyä. 

Seura kannustaa molipuoliseen liikuntaa. Muiden harrastusten harjoitusten osuessa voimisteluharrastuksen kanssa samaan aikaan, valmentajat ja huoltajat pyrkivät sovittamaan aikataulut lapsen urheilua ja harrastettavia lajeja tukevaksi. Avoin keskustelu kaikkien osapuolten kanssa on suotavaa.

Erityisen tärkeää kaikkien läsnäolo on kauden aikana järjestettävillä harjoitusleireillä sekä aina ennen kilpailuja ja esiintymisiä. Kilpailuihin valmistavalla kaudella ja kisakaudella on läsnäolo välttämätön. Noin kahden viikon ajan ennen jokaista kilpailua/esiintymistä on joukkueen kaikkien voimistelijoiden (kilpailukokoonpanon) oltava paikalla harjoituksissa. 

Poissaoloista ilmoitetaan hyvissä ajoin joukkueen valmentajalle. 

Harjoituspäivänä poissaoloilmoitus on hyvä tehdä viestillä / myClub tai joukkueen kesken sovitulla tavalla. Myös myöhästymisistä olisi hyvä ilmoitta valmentajille etukäteen, sillä nämä voivat vaikuttaa harjoitusten käytännöntoteutukseen. Lisäksi valmentajat tietävät odottaa esim. yksin pyöräilevää lasta harjoituksiin ilman murehtimista.

Poissaolosta ilmoitetaan aina heti kun mahdollista (esim. koulun iltatapahtumat, leirikoulumatkat, luokkaretket, perheen lomamatkat, sukujuhlat jne.), sillä etukäteen tiedossa olevat poissaolot vaikuttavat kauden suunnitteluun ja esimerkiksi joukkueen treenipäivien suunnitteluun. 

Perheiden on hyvä pyrkiä järjestämään lomamatkat sille ajalle, kun joukkueella on lomaa harjoituksista. Lomien aikatauluista ja mahdollisista aikataulumuutoksista on hyvä ilmoittaa valmentajille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Sairaana ei saa harjoitella (esim. kuume, oksennustauti tai muu tarttuva sairaus tms.)! Jos lapsen vointi sallii, niin halutessaan lapsi voi osallistua harjoituksiin etäyhteydellä. Etäyhteys on mahdollista vain sairaustapauksissa (tai muu sovittu syy), etäyhteydellä ei korvata varsinaisia harjoituksia. Lievästi loukkaantuneena tai toipilaana lapsi voi (oman vointinsa mukaan ja vanhemman arvioinnin mukaan) tulla seuraamaan harjoituksia salin laidalta. Huoltaja päättää milloin voimistelija on tervehtynyt treenaamiseen täysipainoisesti. Harjoituksia seuratessa on hyvä muistaa, että ollaan oppimassa ja keskitytään harjoituksiin. Ei esim. puhelimeen, kaverien kanssa jutteluun jne. Erityisen tärkeää tämä on kilpailujen ja esiintymisten lähestyessä. 

Joissain voimistelulajeissa sovellettavissa:
Voimistelija, joka on 
a.) ollut harjoituksista pois liian monta kertaa kauden aikana ja se näkyy suorituksessa (valmentajat arvioivat tämän aina tilanteen mukaan) tai 
b.) jollain muulla tavoin rikkonut joukkueen pelisääntöjä tai 
c.) urheilija ei ole motivoitunut harjoitteluun tai harjoittelun laatu ei vastaa muun joukkueen työpanosta, vaikuttaa tämä hänen kilpailupaikansa lunastamiseen. Päätöksen kilpailukokoonpanosta tekevät valmentajat ennen kilpailua/esiintymistä.